Barnevernsinstitusjonsutvalget besto av 10 medlemmer og ble ledet av fagdirektør Erik Stene. Utvalget ble oppnevnt i statsråd 22. juni 2022.
-
Erik Stene, utvalgsleder
Fagdirektør
Erik Stene jobber som fagdirektør i Statens Helsetilsyn. Han er utdannet sosionom og har i hele sin yrkeskarriere jobbet med oppvekst, sosial, helse og velferdsområdet. Han har jobbet både i kommuner, direktorat og flere år som oppvekst- og velferdsdirektør hos statsforvalteren i Trøndelag. I disse årene hadde han ansvaret for barnevernsarbeidet og var svært aktiv i utviklingen av bedre og trygge tjenester for barn, unge og deres familier. Erik har tidligere vært medlem av offentlige utvalg på rusområdet, NAV og velferdsområdet.
-
Helga Arianson
Tidligere fylkeslege
Helga Arianson er pensjonist, men jobber 40 % som assisterende fylkeslege i Oslo og Viken. Hun var fylkeslege i Hordaland og Vestland fra 1998 til 2021. Hun er spesialist i samfunnsmedisin og har en master i ledelse. Helga har jobbet mye med å utvikle tilsyn med helsetjenester og barnevern, slik at tilsyn kan bidra til forbedring i tjenestene. Hun ledet utvalget som leverte NOU 2015:11- Med åpne kort, der medvirkning var et helt sentralt tema. Som fylkeslege hadde hun i 11 år ansvaret for tilsyn med barnevern og har vært på mange barnevernsinstitusjoner. Hun ledet arbeidet med tilsynsrapporten om «Glassjenta» som har fått stor betydning og bidratt til å forstå hvor avgjørende det kan være å lytte til barn når de er i en vanskelig situasjon. Helga er opptatt av at vi som samfunn må klare å ta oss bedre av de barna som strever mest.
-
Torunn Austheim
Tidligere rådmann
Torunn Austheim er utdannet jurist og har hatt en rekke sentrale stillinger i offentlig forvaltning. Hun var kommunedirektør i Steinkjer kommune i 12 år og høgskoledirektør ved høgskolen i Nord-Trøndelag i 8 år. Torunn har også jobbet i utlendingsdirektoratet, i skatteetaten og hos statsforvalteren, samt vært helse- og sosialsjef og rådmann i Holtålen kommune. Torunn har i tillegg hatt en rekke verv både sentralt, regionalt og lokalt.
-
Pål Christian Bergstrøm
Regionsdirektør, Bufetat
Pål Christian Bergstrøm er regiondirektør for Bufetat, region Nord og fungerende regiondirektør for Bufetat, region Midt-Norge. Han er utdannet sosiolog. Han har lang erfaring fra internasjonalt samarbeid, blant annet med Russland, USA, Estland, og i Barentsregionen. Pål Christian har vært formann for Barentsrådets program Children and Youth at Risk (CYAR) i 10 år. Han er videre nestleder i hovedstyret for Redd Barna. Pål Christian var medlem av Barnevernsutvalget frem til nedsettelsen av dette utvalget.
-
Monica Brunner
Barnevernsleder
Monica Brunner er barnevernsleder for Kristiansandsregionen (Kristiansandsand, Lillesand og Birkenes), og har vært det siden 2013. Hun er utdannet sosionom og har diverse videreutdanninger innenfor rus, familieterapi og ledelse. Monica har jobbet med ulike oppgaver på barnevernsfeltet gjennom hele arbeidslivet, blant annet med flyktningbarnevern, institusjonsbarnevern og barnevernvakt. Hun var leder av barnevernsvakten i Kristiansand/Agder fra 2003 til 2013, og ansvarlig for etableringen av den landsdekkende Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i 2009.
-
Tyra Margrethe Ekhaugen
Samfunnsøkonom
Tyra Ekhaugen er samfunnsøkonom (PhD) og prest i Den norske kirke. Tyra har over tid jobbet med organiseringen og finansieringen av barnevernet for Barne- og familiedepartementet og andre sentrale instanser. Som konsulent i Vista Analyse bidro hun gjennom en rekke utredninger til forarbeidene til barnevernsreformen, samt med å utrede spørsmål for blant annet Fosterhjemsutvalget. Som ansatt i departementet ledet hun arbeidet med nye rammevilkår for private tjenesteytere i barnevernet og deltok i sekretariatet til Velferdstjenesteutvalget (NOU 2020:13). Tyra har også bidratt i videreutviklingen av statens virkemidler i det boligsosiale arbeidet for Kommunal- og moderniseringsdepartementet, så vel som ulike virkemidler i integrerings- og inkluderingsarbeidet. I dag er Tyra sokneprest i Årnes.
-
Moses Deyegble Kuvoame
Førsteamanuensis
Moses Deyegbe Kuvoame er sosiolog og førsteamanuensis ved institutt for helse-, sosial-, og velferdsfag, Universitetet i Sørøst-Norge. Han har doktorgrad fra institutt for kriminologi og rettssosiologi ved juridisk fakultet, Universitetet i Oslo. Han har forsket på marginalisert etnisk minoritetsungdom som søker seg til rus- og kriminalitetsbelastede miljøer i Oslo sentrum, med vekt på marginaliseringsprosesser på deres oppvekstarenaer og samspill med ulike deler av hjelpeapparatet. Moses har mange års erfaring fra Uteseksjonen i Oslo, med prosjektutvikling og ressursfokusert rus og kriminalitetsforebyggende arbeid blant utsatt og marginalisert ungdom. Han var medlem i Rusreformutvalget som la frem forslag til en ny rusreform (NOU 2019:26) og By, – og levekårsutvalget som leverte NOU 2020:16. Kuvoame er grunnlegger og daglig leder for den frivillige organisasjonen Center for African Mental Health Promotion and Cultural Competence (CampCom).
-
Bjørn Kristian Soknes
Tidligere førstestatsadvokat
Bjørn K. Soknes er cand. jur fra Universitet i Oslo og var statsadvokat/førstestatsadvokat i ØkoKrim fra 1992 til 1994, statsadvokat i Oslo fram til 2003 og embetsleder for Trøndelag statsadvokatembeter til årsskiftet 2021/2022. Han er nå ansatt i
50 % stilling som rådgiver ved St. Olavs hospital i Trondheim tilknyttet tvungent psykisk helsevern. Han har deltatt i flere offentlige utvalg, senest Partnerdrapsutvalget ( NOU 2020:17) og som leder av Helse– og omsorgsdepartementets ekspertutvalget om pasientovergrep. I tillegg er han for tiden medlem av ekspertutvalget som skal evaluere vilkåret om manglende samtykkekompetanse som vilkår for bruk av tvang. Bjørn er fast masterveileder ved det juridiske fakultet ved UiO, leder av innstillingsrådet til rettsmedisinsk kommisjon og nestleder i landsstyret i Kirkens SOS. -
Heidi Svendsen Tessand
Psykologspesialist
Heidi S. Tessand er psykolog med spesialisering i klinisk barn og unge og samfunnspsykologi. Hun er leder for Stillasbyggerne – en barnevernrettet poliklinikk på Akershus universitetssykehus, som jobber med samhandling mellom tjenester og skreddersydde tiltak for barn og ungdom som bor på barneverninstitusjon og i fosterhjem. Heidi har vært visepresident i Psykologforeningen, jobbet med tjenesteutvikling og innovasjon i flere kommuner, driver en sidepraksis med lederutvikling og organisasjonsutvikling i næringslivet, og er skribent i tidsskrift og dagspresse. Heidi har sittet i en rekke råd og utvalg i arbeid med retningslinjer og strategier. Hun er spesielt opptatt av hvordan gjøre tjenestene helhetlige og godt koordinerte. Hun er opptatt av at tjenester også tar utgangspunkt i ungdommenes talenter og ressurser, og ikke kun problemer
-
Gøril Våland
Visepolitimester
Gøril Våland er visepolitimester i Sør-Vest politidistrikt. Hun har vært visepolitimester siden 2011, herunder også leder for politidistriktets operative enhet. Hun var før dette seksjonsleder ved politidistriktets påtaleenhet. Hun har også arbeidet som politiadvokat og dermed hatt ansvar for straffesaker i et bredt spekter. Hun har siden hun ble visepolitimester i 2011 hatt et særskilt ansvar for å følge opp samhandling mellom politiet og de ulike enhetene innen helsetjenesten og etter hvert også samhandling mellom politiet og barnevernets ulike aktører. Gøril har særlig arbeidet med spørsmål knyttet til bruk av politimakt – både rettslig og fysisk – mot barn og andre sårbare medmennesker. Hun har over tid vært opptatt av politiets møter med barn og jobbet for å systematisk forbedre oppdragsløsning i eget politidistrikt for å sikre likebehandling, forutsigbarhet og kvalitet.